Intervju s predsjednikom ŽO HDZ VSŽ Mariom Banožićem

Uoči predaje stranačkih kandidatura za izvršne pozicije vlasti u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojoj HDZ na lokalnim izborima, uz snažnu potporu stranačkog vrha, ide po 5. uzastopnu pobjedu, za Vinkovački list smo razgovarali s predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a dr.sc. Mariom Banožićem koji je vrlo otvoreno i jasno komuniciranog stava odgovarao na postavljena pitanja.

1. Nakon unutarstranačkih izbora, dočekao vas je vrući stolac županijskog predsjednika. Jeste li konsolidirali organizaciju i kakve povratne informacije danas komunicira teren?

Ne bih rekao da me dočekao vrući stolac jer je odluka o kandidaturi bila moja. HDZ Vukovarsko-srijemske županije je i prije mog dolaska na mjesto predsjednika funkcionirao dobro što se jasno pokazalo na proteklim parlamentarnim izborima kada smo osvojili zavidan broj mandata. Priče o potrebi konsolidacije stranke puštene su u javni prostor od strane nekoliko nezadovoljnika, sada već bivših članova HDZ-a, koje članstvo stranke nije podržalo na unutarstranačkim izborima i nikako ne stoje. Atmosfera u stranci je odlična – radna i svi su članovi usmjereni na postizanje što boljeg rezultata na predstojećim izborima. O tome koliko smo jedinstveni svjedoče i rezultati anketa od kojih većina govori o pobjedi našeg kandidata za župana Damira Dekanića u prvom krugu, a to će uskoro potvrditi i broj prikupljenih potpisa potpore.

2. Poseban izazov bit će gradovi Vukovar i Županja. Kako stvari stoje pred početak službene kampanje?

Ne smatram da je situacija u gradovima koje ste spomenuli pretjerano izazovna, na tim mjestima imamo dva izuzetno kvalitetna kandidata. Davor Miličević je kandidat koji je biran u četiri mandata što je dovoljna potvrda da zna kako kvalitetno voditi grad, a Nikola Mažar, inače saborski zastupnik, je čovjek koji je vukovarsku organizaciju HDZ-a preuzeo u najtežim trenucima i otada broj članova stalno raste. Oba kandidata imaju kvalitetne programe koje će birači prepoznati. Ne sumnjam u njihovu pobjedu, a tome u prilog govori i podrška na terenu.

3. Na lokalne izbore izlazite s izazovom osvajanja petog uzastopnog mandata upravljanja Vukovarsko-srijemskom županijom. Vremena su nezavidna. Pandemija, nezaposlenost, iseljavanje radno sposobnog stanovništva izazivaju nezadovoljstvo kod dijela birača. Što je nova, dodana vrijednost koju možete kao senior partner ispred koalicije koju ste okupili ponuditi biračima kao razlog za optimizam?

Da, situacija je izazovna. Pandemija nije pogodila samo našu ekonomiju već su se ekonomski potresi dogodili na globalnoj, svjetskoj razini. Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem izvrsno je odgovorila na taj izazov, od brige za očuvanje zdravlja građana kroz epidemiološke mjere do onih za očuvanje ekonomije. Pravovremeno se reagiralo i kroz sustav potpora za očuvanje radnih mjesta. Do sada je isplaćeno više od 10 milijardi kuna što uz oslobođenje plaćanja doprinosa iznosi preko 14 milijardi kuna, a mjere ovisno o epidemiološkoj situaciji idu i dalje. Ne treba ni spominjati kako u predstojećem razdoblju očekujemo veliki priljev novca iz EU koji će se utrošiti na realizaciju brojnih gospodarskih i infrastrukturnih projekata kako na razini Hrvatske tako i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Samo takvi projekti mogu osigurati otvaranje novih radnih mjesta i zaustaviti iseljavanje mladih s ovog područja.

4. Izabrali ste afirmativnu, personaliziranu pretkampanju. Ne bavite se drugima, niti niskim strastima. Na kojim porukama ćete temeljiti dva i pol tjedna predizborne kampanje kako bi osvojili povjerenje većine birača 16. svibnja i očekujete li “udarce ispod pojasa?”

Ne obaziremo se na protukandidate ni na ono što rade. Isključivo smo fokusirani na svoj program i nastojimo ga biračima prezentirati što plastičnije, a to iziskuje puno rada i energije. Bitno je da ljudi prepoznaju tko je tko i tko što nudi. Što su realna obećanja, a što ne. Vlada i premijer Andrej Plenković već su u proteklom mandatu, a i ovom tekućem, jasno pokazali velike simpatije prema Vukovarsko-srijemskoj županiji što se jasno vidjelo iz brojnih projekata koji su kroz projekt Slavonija već realizirani ili su u poodmakloj fazi realizacije. Vrlo je važno da birači shvate kako je jedina vertikala po kojoj će novac za projekte pritjecati ona premijer, Vlada, župan, gradonačelnik i načelnik. To je jedini siguran način da stanovnici naše županije dobiju život kakav priželjkuju i zaslužuju.

5. Koliki vam je teret prefiks klijentelizma koji vam dio birača pripisuje i kako ćete ih demantirati?

Klijentelizam u HDZ-u ne postoji. U javni prostor su tu riječ plasirali nezadovoljni pojedinci koji kroz stranačke strukture nisu mogli ostvariti svoje privatne interese, oni koji su stranku pokušali iskoristiti kao odskočnu dasku za svoje osobne karijere, a da pritom nisu vodili računa ni o stranačkim, ni o potrebama građana RH. To im je bilo sporedno. To se jasno pokazalo na unutarstranačkim izborima na kojima takvi pojedinci nisu dobili podršku članstva jer su njihove rabote prepoznate. Većina takvih je srećom i napustila redove HDZ-a. Stoga smatram kako ne treba nikoga demantirati, a HDZ je tijekom četiri mandata u Slavoniji jasno pokazao da mu je u interesu jedino boljitak svih stanovnika na tom prostoru.

6. Na ovim se izborima desno od centra “zagužvalo.” Kako objašnjavate poplavu nezavisnih kandidata i antiestablišment političara? Koliko je opasan populizam koji komuniciraju i vodi li on ka anarhiji?

Opasnost od anarhije na ovim prostorima ne postoji iz jednostavnog razloga što će i na ovim izborima pobijediti HDZ. Ipak valja upozoriti birače da su takozvane nezavisne liste sve samo ne nezavisne. Na tim listama možda su istaknuti bivši članovi HDZ-a, no pravi financijeri i vođe kriju se u pozadini. Riječ je o kojekakvim interesnim lobijima o kojima birači zapravo ne znaju ništa. Ni tko su, ni što su, ni koji su im planovi. Vrlo je upitno kako bi i tko vodio županiju i u čijem bi interesu radio. Birači moraju shvatiti kako su lokalni izbori oni na kojima oni direktno odlučuju o svojoj sudbini. Odlučuju kome će pokloniti povjerenje i u čije će ruke staviti živote i budućnost svoje djece. A, program HDZ-a je jasan i transparentan i zapravo jedini siguran izbor.

7. HDZ je uvijek imao stabilno biračko tijelo desnije provenijencije. Politikom premijera Andreja Plenkovića vratili ste se demokršćanskim korijenima što je bila želja i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Je li to put kojim i županijski HDZ želi ići?

Nema razlike između puta kojim stranku vodi Andrej Plenković i onog kojim ide županijski HDZ. To je jedan put – svjetonazorski, politički i gospodarski.

8. Što će presuditi ove lokalne izbore, izbor kandidata/simpatije birača, programi ili svjetonazorska pitanja Hrvatske demokratske zajednice?

Glasove će osvojiti samo oni kandidati koji će pred birače iznijeti jasne planove kojima će zaustaviti iseljavanje, otvoriti nova radna mjesta, povećati prosječnu plaću, te dodatno raditi na infrastrukturnim projektima. Jedan od njih je i kandidat za župana Damir Dekanić koji je kroz svoja dva načelnička mandata u Općinu Andrijaševci povukao preko 100 milijuna europskih kuna. Zahvaljujući njegovoj sposobnosti ta je općina, s relativno malim proračunom, osvanula u novom ruhu i dobila brojne infrastrukturne sadržaje – od turističkih kapaciteta do rekreacijskih centara, a riješeni su i brojni komunalni problemi. Ove lokalne izbore presudit će kvaliteta kandidata i jasni programi koji vode u boljitak na ovim našim prostorima. Takve kandidate, mlade, sposobne i motivirane na svojim listama ima samo HDZ.

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30