Otkriven Spomenik domovine - u čast svima koji su kroz našu olujnu povijest nesebično utkali svoje živote u slobodu Lijepe Naše!

Tomo Medved:  > Podignut nasuprot kipa dr. Tuđmana, čiju 21. obljetnicu smrti danas obilježavamo, Spomenik domovine bit će trajan simbol ostvarenja našega stoljetnog stremljenja za slobodom, napokon ostvarenoj pod njegovim vodstvom. Pred njegovim vječnim plamenom odsad će se i strani državnici, prilikom službenih posjeta, imati gdje pokloniti u samom središtu Zagreba u znak poštovanja prema hrvatskoj državi, a Vlada će u tu svrhu ovaj spomenik uvrstiti u državni protokol. <

 

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar obrane Mario Banožić sudjelovali su na svečanosti otvorenja Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića u Zagrebu.

 

Spomenik hrvatskog zajedništva

Medved je u svom govoru izrazio zadovoljstvo da u ime predsjednika Andreja Plenkovića sudjeluje na otvorenju „ovog slavoluka hrvatske pobjede i spomenika svima koji su kroz našu tisućljetnu i olujnu povijest ugradili svoje živote u oživotvorenje sna o slobodnoj domovini“:

- Nakon što je prošle godine položen kamen temeljac, sretan sam i ponosan što danas imam čast pozdraviti vas prigodom otvorenja ovog važnog spomenika.

Kazao je da se zbog pandemije koronavirusa otvorenje spomenika održava u vrlo ograničenom formatu, zahvalivši svim medijima koji prenose današnju svečanost kako bi je mogao pratiti što veći broj građana:

- Ovo je spomenik hrvatskog zajedništva, zahvale i vječnog spomena.

 

 

Najteža godina od Domovinskog rata

Naglasio je da se spomenika otkriva u najtežoj godini od Domovinskog rata - godini pandemije i jednog od najrazornijih potresa u Zagrebu i okolici s kojim smo se u povijesti suočili:

- Zateklo nas je u godini koju ćemo pamtiti kao godinu neviđenih izazova. Ali zateklo nas je i u godini nikad potrebnijeg zajedništva i solidarnosti. Danas smo svi pozvani da nesebično štitimo jedni druge, odgovorno prema svom narodu i nacionalnoj zajednici.

Istaknuo je da je danas prva crta obrane Domovine u hrvatskim bolnicama i domovima za starije:

- Ali isto tako u našoj osobnoj odgovornosti kojom štitimo svaku našu obitelj, svako ugroženo radno mjesto i teško pogođeno gospodarstvo. 

 

 

U čast svih koji su nesebično utkali svoje živote u slobodu

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Medved poručio je da ovaj spomenik ima i dodatnu simboliku - jer odaje priznanje svima onima koji su dali, a i danas požrtvovno daju svoj doprinos za boljitak Domovine:

- Podno Oltara domovine, danas u hrvatskoj prijestolnici, Hrvatska dobiva spomenik koji je nedostajao i koji će, uvjeren sam, ubrzo postati jedno od najprepoznatljivijih mjesta u Zagrebu i Republici Hrvatskoj.

Napomenuo je da Hrvatska ovim spomenikom dobiva i važan memorijal na kojem ćemo odsad moći u srcu Zagreba obilježavati trenutke ponosa, zahvalnosti i pijeteta hrvatskog naroda, u čast svih onih koji su nesebično - u različitim povijesnim razdobljima, a osobito u Domovinskom ratu - utkali svoje živote u slobodu Lijepe Naše:

- Podignut nasuprot spomenika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, čiju 21. obljetnicu smrti obilježavamo danas, bit će trajan simbol ostvarenja našeg stoljetnog stremljenja za slobodom, konačno ostvarenoj pod njegovim vodstvom.

 

 

Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska!

Medved je izdvojio da zahvaljujući idejnom rješenju autora prof. Nenada Fabijanića, ovo spomen-obilježje spaja osjećaje ponosa, zahvalnosti i pijeteta, a staklena konstrukcija Zida trajan je spomen na sve one kojima dugujemo slobodnu Hrvatsku i čiji smo danas baštinici:

- Pred vječnim plamenom ovog spomenika odsad će se i strani državnici, prilikom službenih posjeta, imati gdje pokloniti u središtu Zagreba u znak poštovanja prema hrvatskoj državi, a Vlada će ga u tu svrhu uvrstiti u državni protokol.

Na kraju, zahvalio je svima koji su pridonijeli ostvarenju ovog velebnog spomenika voljenoj našoj domovini:

- Hvala vam i neka nam živi jedina i vječna Hrvatska!

 

 

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31