Ministar obrane RH Mario Banožić sudjelovao je 15. i 16. prosinca 2020. u Postojni, u Republici Sloveniji na sastanku ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC).

Uz ministra Banožića i domaćina, slovenskog ministra obrane Mateja Tonina, na sastanku su sudjelovali ministri obrane zemalja CEDC inicijative: Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke te Poljske koja u radu inicijative sudjeluje u statusu promatrača.

“Tijekom hrvatskog predsjedanja CEDC-om iduće godine, želimo istražiti opcije za poboljšanjem suradnje, zajedno sa zemljama Jugoistočne Europe” rekao je Banožić.

 

 

 

Ministri su kroz dvije radne sjednice raspravljali o unaprjeđenju regionalne suradnje zemalja CEDC-a sa zemljama jugoistočne Europe, o zajedničkom doprinosu inicijative jačanju civilno-vojne suradnje unutar Europske unije te o naučenim lekcijama iz pandemije COVID-19.

Putem videokonferencije na prvom dijelu sastanka sudjelovali su i ministri obrane Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova. Ministri obrane CEDC-a tom su prilikom pružili podršku zemljama na putu ka euroatlantskim integracijama.

Ministar Banožić rekao je u tom smislu da je jedan je od najvažnijih prioriteta unaprjeđivanje dijaloga među zemljama i stvaranje partnerstva koje će služiti zajedničkim interesima. „Ne sumnjam da ćemo na kraju vidjeti cijelu našu regiju integriranu u euroatlantsku obitelj. A mi, kao ministri CEDC-a, tu smo da pomognemo u ovom procesu“ istaknuo je.

Također, ministri su razgovarali o daljnjoj suradnji po pitanju suočavanja sa izazovima poput hibridnih prijetnji, a posebice dezinformacija, pri čemu je ministar Banožić istaknuo da bi rješavanje takvih izazova također trebao ostati glavni prioritet, te da je potrebna veća sinergija s partnerskim organizacijama poput NATO-a i UN-a.

U drugom dijelu sastanka ministri članica CEDC raspravljali su o daljnjem nastavku suradnje po pitanju EU politika u području obrambenih sposobnosti, odnosno, obrambenih inicijativa te jačanju EU-NATO suradnje, što Hrvatska kontinuirano zagovara. U kontekstu izazova uzrokovanih pandemijom, ministri su se složili kako i dalje postoji potreba za razmjenom informacija i naučenih lekcija, pri čemu je ministar Banožić istaknuo da je najveći pomak postignut u prepoznavanju važnosti ulaganja u vojne sposobnosti i to posebno u logistiku i planiranje, koje su se pokazale ključnima u rješavanju ove krize.

Osvrnuvši se na ovogodišnje slovensko predsjedanje inicijativom CEDC, ministar Banožić zahvalio je slovenskom kolegi, ministru Toninu na odličnom predsjedanju u ovoj izazovnoj godini rekavši kako su u tijeku pripreme za preuzimanje predsjedanja Republike Hrvatske 2021. godine. „S obzirom na izazovna vremena vjerojatno vraćanje u normalu neće biti brzo koliko smo se nadali, stoga se pripremamo za moguće scenarije“, rekao je Banožić.

Tijekom slovenskog predsjedanja, ministar Tonin inicirao je raspravu na temu naučenih lekcija tijekom pandemije, što je ministar Banožić pozdravio istaknuvši kako je jedan od važnih aspekata kriznog upravljanja strateško komuniciranje, u kojem uvijek ima prostora za poboljšanjem.

Ministri su na kraju usvojili Zajednička izjavu ministara obrane CEDC, a najavljeno je i pokretanje službene web stranice ove inicijative.

Srednjoeuropska obrambena suradnja (Central European Defence Cooperation – CEDC) je regionalna sigurnosno-obrambena inicijativa koja je formirana 2012. godine udruživanjem država srednje Europe: Austrije, Slovenije, Češke, Mađarske, Slovačke i Hrvatske, s ciljem da se u okvirima ograničenih financijskih i obrambenih proračuna istraže mogućnosti “udruživanja i dijeljenja sposobnosti” i na taj način doprinese održanju, jačanju i daljnjem specijaliziranju obrambenih sposobnosti. Poljska u radu inicijative sudjeluje u statusu promatrača.

Temeljna područja suradnje inicijative CEDC primarno obuhvaćaju organizaciju i provedbu obučne aktivnosti “COOPSEC”, koja obuhvaća pripremu vojske i policije za slučaj potencijalne eskalacije migrantske krize na tzv. zapadno-Balkanskoj ruti, suradnju u okviru PESCO projekta “CBRN – Surveillance as a Service” te suradnju u okviru projekta „CEDC jezične platforme” čiji je cilj povezivanje jezičnih instituta oružanih snaga država CEDC-a.

Pored sastanaka u osnovnom formatu, CEDC održava i sastanke u proširenom CEDC plus formatu koji podrazumijeva sudjelovanje država jugoistočne Europe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30