Na zajedničkoj video sjednici Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba zastupnika HDZ-a iskazana je puna podrška svim aktivnostima koje su naša Vlada i Stožer poduzeli i poduzimaju nakon potresa. Pohvaljen je rad službi na terenu i još jednom izražena zahvalnost svim volonterima koji su se angažirali kako bi pomogli unesrećenima. Andrej Plenković: „Do kraja ožujka mogli bismo imati gotovo milijun procijepljenih stanovnika. Ohrabruje trend pada broja novozaraženih. Uz zadržavanje odgovornosti i daljnje cijepljenje, vjerujemo da idemo prema normalizaciji života“.

 

 

Na sjednici su, među ostalim, snažno pozdravljene odluke Vlade RH da se Mjera „Očuvanje radnih mjesta“, koja je u prosincu 2020. obuhvaćala 96.179 radnika, proširi i na sve poduzetnike i obrtnike kojima je novi potres ugrozio poslovanje te da se donacije roba i usluga na pogođenim područjima više ne oporezuju PDV-om.

Andrej Plenković predstavio je prijedlog izmjena Zakona o obnovi, tj. njegovog proširenja na nastradalu Sisačko-moslavačku županiju - koji bi se na sjednici Vlade u četvrtak trebao usvojiti te biti upućen u saborsku proceduru.

Nove „inicijative“ udružene oporbe

Uoči redovitog zajedanja Hrvatskog sabora, razgovaralo se i o novim „inicijativama“ koje je najavila udružena oporba svih boja i zastava.

Idemo prema normalizaciji života

Također, predsjednik HDZ-a & Vlade izvijestio je nacionalno vodstvo naše stranke o nastavku borbe protiv koronavirusa, s naglaskom na uspješnom početku cijepljenja u Hrvatskoj.

Istaknuo je da ohrabruje trend pada broja novozaraženih, ali i ponovno apelirao na poštivanje zdravstveno-zaštitnih mjera - koje postižu željeni učinak:

- Uz zadržavanje ove razine odgovornosti i daljnje cijepljenje, vjerujemo da idemo prema normalizaciji života.

PLENKOVIĆ: Stav o istražnom povjerenstvu nakon istrage na terenu

Uoči prve ovogodišnje sjednice vodstva naše stranke, predsjednik Andrej Plenković odgovorio je na pitanja novinara ispred Središnjice HDZ-a.

 

Najavio je da će stajalište o istražnom povjerenstvu zauzeti nakon što službe na terenu provjere koliko je točno zgrada stradalih u potresu bilo obnovljeno nakon Domovinskog rata:

- Treba sve rasvijetliti. Tražio sam od službi na terenu da precizno ustanove koliko je zgrada od onih koje su se stradale u Sisačko-moslavačkoj županiji bilo ili sanirano ili konstrukcijski obnovljeno u poslijeratnoj obnovi. Kada to utvrde, moći ćemo zauzeti stav.

Sva dokumentacija na raspolaganju

Na pitanje o sumnjama na kriminal u obnovi, odgovorio je da pretpostavlja da DORH i policija već poduzimaju potrebne aktivnosti:

- Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje pravni je slijednik prijašnjih ministarstava i tijela koja su se time bavila. I on će dati na raspolaganje svu dokumentaciju.

U četvrtak izmjene Zakona o obnovi

Kada je riječ o izmjenama Zakona o obnovi, potvrdio je da će se prijedlog donijeti na sjednici Vlade u četvrtak.

Podsjetio je i na dobivenih 683 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a te poručio da Vlada radi sve da ubrza procese te da krene i obnova privatnih zgrada i kuća.

Nakon ministara, cijepit će se i zastupnici

Što se tiče cijepljenja saborskih zastupnika i pitanja jesu li oni time, s obzirom na to da nisu svi ugrožena skupina, privilegirani u odnosu na ostale građane, Plenković je poručio da smatra da ključno predstavničko tijelo koje donosi zakone i proračun treba imati mogućnost cijepljenja:

- Cijepljenje je ponuđeno svim zastupnicima. Hoće li se svi cijepiti ili ne, to je do njih. Ako se zbroje saborski zastupnici, predsjednik RH, Vlada, suci Ustavnog i Vrhovnog suda, sve zajedno je to malo više od 200 ljudi. Nije to baš tako veliki broj.

Jako dobar odaziv za cijepljenje

Također, izdvojio je da će Hrvatska naručiti još dosta doza Pfizerova cjepiva jer je cilj što više ubrzati procjepljivanje stanovništva:

- Ako AstraZeneca do kraja mjeseca dobije odobrenje za svoje cjepivo, za što postoje naznake, onda bismo do kraja ožujka mogli imati gotovo milijun procijepljenih stanovnika. To bi bilo odlično. Za sada je odaziv za cijepljenje jako dobar.

Sutra u Hrvatsku stiže 3.600 doza cjepiva Moderne, koje šaljemo na potresom pogođena područja - zaključio je predsjednik HDZ-a i Vlade.

 

    

 

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30